Als je zegt krachttraining wordt vaak gedacht aan de sportschool. Je ziet Jerommeke van het stripverhaal Suske en Wiske zo voor je staan. Driehoekig gespierd en supersterk. Vrouwen willen er meestal niet als Jerommeke uitzien en kiezen daarom eerder voor conditietraining dan krachttraining. Maar krachttraining waarmee je spieren behoudt en opbouwt is voor iedereen belangrijk: van jong tot oud voor man en vrouw. Tenminste als jij een sterk en gezond lichaam wil hebben en behouden voor een actief en energiek leven.
Spiermassa neemt met ongeveer 1% af vanaf je dertigste bij een gelijkblijvend beweegpatroon. Dat proces versnelt als je ouder wordt en niet aan spiertraining doet. Iemand van 80 jaar heeft dan gemiddeld de helft minder spiermassa dan iemand van 30 jaar. Met alle gevolgen van dien.
Zit je vele uren per dag en beweeg of sport je weinig tot niet? Dan zal je spiermassa sneller afnemen. En dat zul je merken in je dagelijks leven. Je mobiliteit neemt af, je krijgt minder voor elkaar in je huis en tuin. En dat is niet alleen voor ouderen. Ook jongeren zullen merken dat ze minder energie hebben als ze veel zitten of liggen. Het risico van geen spiertraining is dat je in een neergaande spiraal terecht.
Spiermassa zorgt niet alleen voor kracht maar ook voor een gezond gewicht. Dat komt omdat spiercellen meer energie verbruiken dan vetcellen, zelfs wanneer je lekker zit of ligt. Mensen met meer spiermassa verbruiken daarom meer energie, met als resultaat dat ze minder snel in gewicht toenemen. Vet en dan met name visceraal vet (orgaanvet) vormt een gezondheidsrisico. Ga daarom trainen om spiermassa op te bouwen en vet te verbranden. Dan werk je goed aan je gezondheid.
Je komt daardoor in een opwaartse spiraal terecht.
Het goede nieuws is dat je spieren weer kunt laten groeien of stabiel kunt laten zijn. Maar dat krijg je niet voor niks. Dan moet je wel aan de slag, ook als je geen energie, zin of tijd hebt. Heb je vroeger veel aan opbouw van spierkracht gedaan, dan zul je sneller weer spiermassa opbouwen dankzij je spiergeheugen. Het is daarom aan te raden dat kinderen sporten en veel buiten bewegen. Daar hebben ze hun hele leven voordeel van. En hun ouders doen er goed aan het goede voorbeeld te geven door zelf ook actief, beweeglijk en/of sportief te zijn.
Investeer in je zelf en zorg dat je minimaal twee keer per week aan spiertraining doet om je spierkracht op peil te houden. En kies voor drie keer of vaker als je kiest voor groei van je spiermassa. De sportschool biedt de meeste mogelijkheden om goed aan je spieropbouw te werken. Je kunt ook thuis oefeningen doen waarbij je gewichten of weerstandselastieken gebruikt. Of oefeningen zoals actief traplopen, tegen de muur zitten, opdrukken tegen de muur of de grond, hierbij maak je gebruik van je eigen lichaamsgewicht. Er zijn genoeg apps of filmpjes te vinden die je hierbij kunnen helpen. Maar dan moet je wel voldoende discipline hebben. Het helpt om een sportmaatje te vinden of bij een sportclub aan te sluiten. Bouw het rustig op, maak een oefenplan en plan het in je agenda!
Een gezond lichaam is niet gratis. En voor een sterk lichaam moet je eerst een inspanning leveren door je spieren te trainen. Doorbreek de spiraal van weinig energie hebben en kom in beweging. Je zult al snel merken dat bewegen je energie geeft en dat het steeds makkelijker en leuker wordt. Niet alleen je lichaam wordt er sterker van. Het heeft ook impact op je uitstraling en je zelfvertrouwen. Krachttraining is onderdeel uit van een gezonde leefstijl.
Wat ga jij vanaf vandaag doen om je spierkracht te behouden en of te verbeteren?